Sorular ve Cevaplar

Fındık yağının üstünlükleri nelerdir?

Bir yağ için en önemli özellikler yanma ve donma dereceleri ile yağ asidi içerikleridir. Yüksek yanma derecesi, özellikle kızartmalarda, yağ moleküllerinin kolay bozulmasını ve kanserojen etki yapan oksidasyon ürünü serbest radikallerin açığa çıkmasını zorlaştırır. Düşük donma derecesi ise yağın vücut içinde dolaşımda iken katılaşmasını ve damar tıkanıklıklarına yol açmasını engeller.

Her yağ asidi aynı önemde değildir. Oleik asit isimli bir çeşit tekli-doymamış yağ asidi diğer yağ asitlerine kısayla insanlar için daha önemlidir. Oleik asidin faydaları arasında kötü kolesterolü düşürüp iyi kolesterol oranını yükseltmek olduğundan dolayı bu yağ asidine sahip yağlar kalp damar hastalıkları riskini en aza indirirler.

Fındık yağı, bütün yağlar arasında en yüksek yanma derecesine, en düşük donma derecesine ve en yüksek oleik asit oranına sahip yağdır.