Sorular ve Cevaplar

Doymamış Yağ nedir?

Yağların yapılarında C (karbon) ,H (hidrojen), O (oksijen) ve N (azot) gibi elementler bulunur. Bu elementler belirli şekillerde bir araya gelerek yağlarda bulunan yapıtaşları olan yağ asidi ve gliserolü oluşturur. Yağlar 1 gliserol ve değişik sayılarda yağ asidi bloklarının birleşmesinden oluşur.

Yağ yapısında bulunan karbon atomları, yağ asidinin yapısına bağlı olarak 1 ya da 2 elektronunu komşu atomlarla paylaşır. Doymamış yağlardaki yağ asitlerinin en az bir karbon atomu komşularıyla 2 elektron paylaşır.

Doymamış yağlar kendi aralarında elektron paylaşım sayılarına göre ikiye ayrılırlar. Eğer doymamış yağdaki karbon atomlarından sadece bir tanesi 2 elektron paylaşmışsa, bu yağa tekli doymamış yağ denir. Eğer birden fazla karbon atomu 2 tane elektron paylaşmışsa buna çoklu doymamış yağ denir.

Fındık yağı ve zeytinyağı tekli doymamış yağlara örnektir. Bu yağlar kalp damar hastalıklarına karşı koruyucudurlar. Vücuttaki genel kolesterol miktarını azaltırken kötü kolesterol olarak bilinen LDL’nin kandaki oranının azalmasına ve iyi kolesterol olarak bilinen HDL’nin oranının artmasına neden olurlar. Kansere karşı koruyucudurlar.

Soya yağı, ayçiçek yağı ve mısır yağı çoklu doymamış yağlara örnektir. Çoklu doymamış yağ oranı yüksek olan yağlar kalp ve damar hastalıklarını önlerler. Hipertansiyon tedavisinde yararlı etkiye sahiptirler. Kansere karşı koruyucudurlar ve vücuttaki genel kolesterol miktarını azaltırken kötü kolesterol olarak bilinen LDL’nin kandaki oranının azalmasına ve iyi kolesterol olarak bilinen HDL’nin oranının artmasına yardımcı olurlar.