Sorular ve Cevaplar

Omega 3, Omega 6 ve Omega 9 nedir?

Omega-3 çoklu doymamış yağ asitleri grubundan bir temel, yani yapı taşı olan, bir yağ asididir. Temel olmasına rağmen insan vücudu tarafından sentezlenemezler ve besin olarak vücuda alınmaları gerekir. Omega-3 ün kısa zincirli tipi olarak bilinen ALA (Alfa-Linolenic Acid) ringa, uskumru, sardalye, alabalık ve somon gibi bazı balık türlerinde, az miktarda yumurtada ve bitkisel olarak da keten tohumu yağı, kanola yağı, soya fasulyesi yağı, ceviz, balkabağı çekirdeği, kenevir tohumu yağı ve semizotunda bulunur.

Omega-6 çoklu doymamış yağ asitleri grubundan bir temel yağ asididir. Aynı omega 3 gibi, insan vücudu tarafından sentezlenemez ve besin olarak alınması gerekir. Linoleik Asit (LA) omega-6 grubu yağ asitlerinin öncüsüdür. Linoleik Asit vücutta GLA (Gamma-Linolenik Asit), DGLA (Dihomo-Gamma Linolenik Asit) ve AA’ ya (Arachidonik Asit) dönüştürülür. Normal şartlarda vücut bu dönüşümü yapabilmektedir. Fakat bazı hastalıklar bu dönüşümü azaltabilmekte veya engellemektedir. Omega 6; mısır yağı, soya fasulyesi yağı, ayçiçek yağı, ceviz, balkabağı çekirdeği ve keten tohumu yağında bulunur.

Omega-9 tekli doymamış yağ asitleri grubundan önemli bir yağ asididir fakat temel yağ asidi değildir. Oleik Asit Omega-9 grubu yağ asitlerinin öncüsüdür. Omega-9 (Oleik Asit); en fazla fındık yağında, zeytinyağında, avokado, badem, yer fıstığı, susam yağı, pecan fındığı, antep fıstığı, kanola yağı ve keten tohumu yağında bulunmaktadır. Kalp krizi ve damar sertliği riskini düşürmekte ve kanserden korunmaya yardımcı olmaktadır.